Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Почистване (дебридман) на дъното на хронична язва

Лечението на хронични рани с различен произход е предизвикателно от терапевтична гледна точка. Като хронична язва се определя рана, която се появява вторично, като резултат от протичане на друго заболяване - венозни, артериални, метаболитни нарушения и др.и не проявява склонност към зарастване в рамките на 6-8 седмици. Хроничните язви най-често възникват поради нарушения в тъканното кръвоснабдяване, което води исхемия и некроза на кожата.

Основен принцип на лечение на хроничните язви е превръщането им от хронични в остри язви, което ускорява тяхното оздравяване. Това се постига чрез инструментално почистване на налепа върху язвеното дъно и чрез опресняване на язвените ръбове. Същността на процедурата е следната:

Язвата се почиства с марля, напоена с физиологичен разтвор и върху нея се нанася обезболяващ крем. Прави се временна (оклузивна) превръзка с фолио, която усилва ефекта на обезболяването. След около 20-40 мин. оклузивната превръзка се сваля и кожната некроза се отделя с помощта на ножичка или скалпел. Процедурата е свързана с лек дискомфорт от страна на пациента, като цяло е безболезнена и в зависимост от големината на язвите продължава около 30-40 мин. След премахване на налепа, язвата се промива с антисептичен разтвор, превързва се и на пациента се дават индивидуални инструкции за продължаване на терапията в домашни условия.