Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Кюртиране на доброкачествени кожни образувания - вирусни молуски

Премахването на доброкачествени образувания от повърхността на кожата с помощта на хирургичен инструмент -  кюрета се нарича кюртиране.

Това е основна техника за премахване от кожата на заразни молуски както при възрастни, така и при децата. Използва се още за отстраняване на себорейни брадавици, вирусни брадавици и други доброкачествени образувания на кожата. Манипулацията се извършва с локално обезболяване – с крем или инжектиране на локална упойка в кожата около образуванието.

Анестезията се поставя 5-20 минути преди манипулацията, за да се гарантира липсата на болка по време на интервенцията. Обезболената зона се почиства с дезинфекциращ разтвор и с помощта на кюретата измененията се отстраняват от кожата. След манипулацията на мястото на кожните образувания на повърхността се наблюдава леко кървене, което  спира спонтанно в рамките на 1-2 минути, а третираната област се обработва с йоден разтвор. Зоната може да се мокри още в деня на манипулацията,  като 5-7 дни след премахването е необходимо да нанасяте йоден разтвор върху заздравяващата кожна повърхност.