Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Трихомониаза

Какво предизвиква трихомоназата?

Трихомоназата е инфекция, предавана по полов път инфекция (ППИ), причинена от микроорганизъм, наречен Trichomonas vaginalis. Трихомониазата се явява една от най-честите ППИ. При жените се засяга влагалището, а при мъжете – уретрата и простатната жлеза. Трихомониаза се среща и у деца, предимно момичета. При тях заразяването най-често става индиректно – от замърсени предмети и не е резултат от сексуален акт.

Редица фактори играят допълнителна роля за развитието на трихомоназна инфекция при жената: менструален цикъл, бременност, контрацептивни средства.

Нерядко трихомоназната инфекция протича заедно с гонорея или друга инфекция - кандида, полово-предавана хламидиална инфекция, микоплазма.

Колко време минава между инфектирането и появата на оплакванията?

Времето от инфектирането до поява на първите оплаквания се нар. инкубационен период и продължава 1 – 4 седмици. Оплакванията варират в широк диапазон - от лек дискомфорт, парене, сърбеж по външните генитални, до болка във влагалището и долната част на корема, особено при полов акт. Обикновено болните се оплакват от белезникаво или жълтеникаво влагалищно течение с неприятна миризма.

Как става заразяването с трихомоназна инфекция?

В повечето случаи инфектирането става в резултат на вагинален полов контакт. Малко вероятно е инфектирането при орален или анален контакт.
Trichomonas vaginalis може да се запази жизнеспособен във влажна среда до няколко часа. Ето защо макар и изключително рядко е възможно и контактно-битово заразяване, т.е. чрез предмети или замърсени ръце.

Какви са проявите на заболяването?

Заболяването се среща основно при жени и мъже в полово активна възраст. Най-честите прояви при жените са:

  • вагинално течение;
  • сърбеж и зачервяване в областта на гениталиите;
  • болка при уриниране;
  • болка при полов акт.

Заболяването може да протече остро, но по-често хронично. Течението обичайно е обилно, дразнещо околната кожа, с неприятна миризма. По-рядко е слузно-жълтеникаво и пенесто на вид. Възможно е трихомониазата да протече без съществени прояви – в тези случаи течението е млечно на вид и е в незначително количество.

При мъжа трихомониазата протича с възпаление на пикочния канал, което се проявява с парене или болка при уриниране, белезникаво пенесто или млечно на вид и с неприятна миризма течение. В много от случаите обаче инфекцията протича без оплаквания. При хронична дългоременна инфекция се развива и едно от честите усложнения на трихомоназата – хроничен простатит.

Какви са усложненията на трихомоназата?

В случай, че не се проведе навременно лечение на трихомониазата настъпват усложнения в резултат на разпространяването на инфекцията и засягане на органите на половата система при мъжа и жената. Трихомониазата увеличава риска от преждевременно раждане и преждевременно пукване на околоплодния мехур.

При мъжете може да се развие възпаление на простатата жлеза, а нерядко се наблюдават и смущение в еректилната функция и стерилитет.

Как се диагностицира трихомоназата?

Диагнозата се поставя въз основа на класически признаци на болестта и изследването на материал от влагалището или пикочния канал.

За диагностика на инфекцията се използват следните методи:

  • Микроскопия на нативен препарат;
  • Културелна диагностика;
  • ДНК-тестове.

Основно място в диагностиката има микроскопското изследване. При жените се изследва вагинален секрет, а при мъжете секрет от пикочния канал или от простатата.

Как се лекува трихомоназната инфекция?

Лечението на инфекцията с трихомонас вагиналис трябва да е комплексно и индивидуализирано. Съвременните методи на лечение се основават на използване на специфични противотрихомоназни средства, които потискат размножаването на бактерия. Добре е да се лекуват както всички лица, при които е установена инфекция, така и техните сексуални партньори, независимо от наличието на прояви.

Как да постъпя с партньора си ако имам доказана инфекция с трихомонас?

Изключително важно е да информирате сексуалните си партньори за наличието на инфекция, дори те да нямат оплаквания. Важно е да ги убедите да се изследват и при нужда да проведат лечение. Независимо, че често заболяването протича асимптоматично това не намалява риска от развитие на усложнения. Ако провеждате лечение, а партньорът Ви – не, е възможно да се заразите повторно.

 
Д-р Росица Денчева
дермато-венеролог