Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Импетиго

Импетигото, известно в популярния език като „бактериална инфекция на кожата”,  е заболяване, предизвиквано от бактерии.Среща се по-често при деца, отколкото сред възрастните.

Каква е причината за поява на болестта?

Импетигото е заболяване, предизвикано от поселване върху повърхността на кожата на различни видове бактерии – най-често това са стафилококи, но могат да бъдат и някои други бактериални видове – стрептококи, ентеробактерии и др. Причината за развитие на заболяването по-често при деца е по-честото замърсяване на детската кожа и недостатъчно ефективната имунна защита на организма. Предразполагащи фактори за развитие на заболяването са кожни микротравми, през които инфекцията навлиза в кожата. В някои случаи е възможно навлизането на инфекциозни агенти дори и при липса на травми. Това се наблюдава при повишена влажност на околната среда, свързана със запотяване и промяна на състава на защитния слой на кожата.

Какви са проявите на импетигото?

Най-често импетигото засяга откритите части на кожата, които влизат в непосредствен контакт с околната среда – лицето и ръцете. При липса на адекватно лечение заболяването се разпространява бързо и за няколко дни може да обхване обширни части от кожата. Страдащият от импетиго е заразен за околните, като болестта може да се предаде както чрез директен контакт, така и чрез предмети – общи кърпи, играчки и др.

Първите прояви на заболяването са зачервени петна по кожата, които сравнително бързо се разраняват и покриват с жълто-кафеникави корички и имат тенденция да нарастват в периферията си. Субективните оплаквания на страдащите са умерено интензивен сърбеж и рядко парене и болка. Често се установява увеличаване на лимфните възли в зоната на инфекция. 

Съществуват два вида импетиго:

• Небулозно импетиго
Това е по-често срещаната форма на заболяването, която се предизвиква от стафилококи или стрептококи. При нея върху кожата се появяват зачервявания и жълто-кафеникави корички. Най-честото разположение на кожните изменения е около носа и устата или по ръце и крака.

 

• Булозно импетиго
Булозното импетиго се среща по-рядко и в почти 100% от случаите е предизвикано от стафилококи. Характерно за тях като бактерии е способността им да отделят специфичен токсин, който предизвиква разцепването на кожната повърхност и образуването на мехури с различни размери. Мехурите са нетрайни и след спукването им оставят влажни и секретиращи кървениста течност ерозии, които заздравяват бавно. При тази форма на импетиго кожните промени се разполагат на същите участъци както и при небулознота форма, но имат тенденция за по-бързо разпространение.

Как се поставя диагнозата?

Установяването на импетигото обикновенно не затруднява лекарите, тъй като симптомите са много характерни. Понякога, обаче, тези симптоми наподобяват характерните за други заболявания прояви. В редица случаи гъбичната инфекция на кожата, екземата или крастата могат да наподобяват особеностите на иметигото. Особено важно е отграничаването на проявите по кожата при булозното импетиго. Не всеки мехур по повърхността на кожата се дължи на инфекция. Мехури могат да се появявт при херпес, варицела, екзема, в резултат на алергична реакция след контакт с отровен бръшлян или ухапване от насекомо, както и при някои специфични заболявания, известни като „булозни дерматози”.

Необходими ли са допълнителни изследвания за поставяне на диагнозата?

При съмнение в диагнозата е възможно да се направи микробиологично изследване, което ще докаже точния причинител на болестта и ще установи неговата чувствителност към антибиотиците, което подпомага лекаря в правилния избор на медикаментозното лечение.

Какво е лечението но импетигото?

Въпреки инфекциозната си природа импетигото не е тежко заболяване. При леко и умерено тежките случаи често заболяването може да бъде овладяно с локална терапия, комбинирана с подходящи хигиенни мерки. Локалното лечение включва прилагане на антисептици и антибиотици под формата на лосиони, кремове или унгвенти. Хигиенните грижи включват внимателно почистване на коричките, при което е нежелатено насилственото им отстраняване, което може да доведе до образуване на белези. При по-тежките случаи на импетиго със засягане на обширни части от кожата, особено при развитие на булозно импетиго се налага лечение с антибиотици, приемани под формата на таблетки или венозни инфузии. Днес голяма част от стафилококовите бактерии са придобили резистентност към широк спектър от антибиотици. При необходимост и неповлияване на оплакванията от първия приложен антибиотик се провежда тестуване за чувствителност на бактериите спрямо действието на антибиотиците.

Какви са възможните усложнения след боледуване от импетиго?

Импетигото е заболяване, което много рядко предизвиква усложнения. При тежко общо засягане и интоксикация на организма е възможно да се развият системни прояви на инфекцията. Едно от най-тежките сред тях е гломерулонефритът - възпалително заболяване на бъбреците с хроничен ход.