Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Лабораторни изследвания при пациенти с акне

Акнето е заболяване, което се диагностицира най-вече въз основа на клиничната картина, т.е. стандартния дерматологичен преглед е достатъчен за поставяне на диагноза. Въпреки това в някои случаи е необходимо да се направят допълнителни изследвания, които да изяснят причините за появата на кожните промени или да отхвърлят възможността за друго заболяване да протича, имитирайки акне.

Хормонални изследвания

При жени с нарушение в менструалния цикъл или видими белези за повишено наличие на мъжки полови хормони в организма (повишено окосмяване, разпределение на подкожните мазнини по мъжки тип и др.) е необходимо хормонално изследване. Пациентки с клинични данни за хормонални нарушения трябва да се изследват за съдържание на тестостерон и дехидроепиандростерон (DHEAS) в кръвта. Пациенти, които страдат от синдром на Cushing трябва да направят изследване на кортизол в урината.

Микробиологично изследване

В някои случаи е възможно да се наложи и микробиологично изследване на секрет от възпалена кожна област. Тези изследвания имат смисъл само в случаите, когато човек не се подава на стандартното локално антибактериално лечение. В такива случаи винаги трябва да се изключи възможността на развитие на Gram-негативен фоликулит, т.е. инфектиране на повърхностната част на космените фоликули от Gram-негативни бактерии, които не се подават на лечение със стандартните антибактериални схеми за лечение.

Хистопатологично изследване

Макар и много рядко е възможно да се наложи хистологично изследване на материал от кожата ви, взет посредством кожна биопсия. Това изследване се налага, когато лекуващият ви лекар има съмнения относно диагнозата ви.