Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Форми на акне

Какви са основните прояви на заболяването?

Акнето е заболяване, което се среща при почти 99% от тинейджърите във възрастта между 12 и 20 години. При различните хора е различно проявено по тежест. Болестта засяга и двата пола, като обичайно при момчетата протича по-тежко. При момичетата заболяването има тенденция за обостряне около периода на менструалния цикъл като резултат от хормоналните промени, които настъпват в организма през това време. Този тип акне често продължава и след съзряването на женски организъм. Акнето може да се провокира и обостря и от неподходящи козметични средства, което налага повишено внимание при избор на козметични средства за кожата в тази възраст. В случай на съмнение за неподходящо подбрана козметика може да бъде потърсена помощта на специалист-дерматолог.

Промените по кожата при акне най-често са разположени в областта на лицето. Другите области, засегнати от заболяването са гърба, раменете, декостето, шията и гърдите. Много рядко е вързможно акнето д обхване зоните на окосмената част на главата, подмишничните области, слабините, както и гениталната зона и седалището.

Болестта се проявява със специфични промени по кожата на лицето, гърдите и гърба. Най-характерно за акнето са т.нар. комедони по кожата. В популярната реч комедоните се наричат „бели точки” или  „черни точки”. Често съпътстващи комедоните са и т.нар пустули, т.е.  възпалени участъци с гноен връх. При по-тежките форми на заболяването в засегнатите области се установяват и по-дълбоко разположени кисти, които понякога имат тенденция а се сгрупират и сливат една с друга.  При продължително протичащо заболяване освен вече описаните активни прояви на заболяването се наблюдават и червени или кафеникави петна или хлътнали белези, които остават на местата, където преди това е имало възпаление. Така описаните разнообразни изменения върху кожата оформят една характерна и доста пъстра картина на акнето.

Какви са най-често срещаните форми на акне?

Комедонно акне

При тази форма се наблюдават множество отворени (т.нар черни точки) и затворени (т.нар бели точки) комедони. При тази форма на заболяването почти никога не се срещат другите описани по-горе прояви – възпаление с гнойни връхчета или кисти. Комедонното акне се приема за леко протичащо.

Папулозно акне или умерено-тежко протичащо акне - характеризира се с наличие на възпалителни зони по кожата, т.е. зачернени и умерено подути участъци и комедони.

Папуло-пустулозното или средно тежка форма на акне протича с поява на комедони, възпалителни зони и пъпчици с бяло връхче, които в медицинската литература се означават като „пустули”.

Нодуло-кистично акне (известно още като акне конглобата) е тежка форма на акне с поява на дълбоки кисти, които имат тенденция да се отварят на повърхността на кожата и от тях изтича гноевидна течност. След заздравяването на тези възпалителни кисти остават  белези. Най-честите места за поява на кисти и последващи белези са лицето, врата и зоните около ушите. Нерядко тези кожни промени се съпътстват от повишена секреция на мастните жлези. Тази форма на акне може да се развива успоредно с поява на изменения в областта на подмишничните и слабинни области и в областта на окосмената част на главата – кисти и обезобразяващи белези.

Рядко срещани форми на акне

Най-тежката форма на акне се нарича фулминантно акне, като при него освен тежко протичащите кожни промени се наблюдава и увреждане на общото състояние – висока температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки. При тази форма на акне по кожата се появява оток, възпалителни промени – зачервяване, пустули, множество кисти. Характерно е, че болестните промени настъпват много бързо и върху видимо нетежко засегната кожа.

Акне с обилна себорея - придава на лицето мазен вид с възпалителни изменения по носа и зоната около устата

Pyoderma faciale - среща се у млади момичета и се представя с внезапна поява на множество кожни промени, характерни за умерено-тежките форми на акне. Често при тази форма като последствие се развиват кисти и белези. Обикновено заболяването се провокира от емоционален стрес.

Суперинфектирано акне - най-често се дължи на усложнения след антибиотична терапия или след локално лечение с антисептици. Причината за възникването на тази форма на заболяването е подтискането на нормалната кожна флора и свръхразмножаването на допълнителни бактериални видове върху кожната повърхност (такива са candida albicans, Gram- негативни Klebsiella и най-вече Proteus).

"Козметично индуцирано акне" - развива се като последица от прилагането на неподходящи козметични средства с комедоногенно действие или при механично раздразване на кожата.

Лекарствено-индуцирано акне - някои медикаменти също предизвикват акнеподобни лезии. Такива са системно или локално приложените кортикостероиди, халогенни елементи (йод, бром, хлор и др.), хидантоинови производни, хинин, хидралазин, производни на изоникотиновата киселина, контрацептиви, транквилизатори, антиепилептици и др.

Акне на късната възраст - най-често се получава под въздействието на минерални масла, които са комедогенни. През последните години зачестяват случаите с тази форма на заболяването. Смята се, че основна причина не е толкова използването на неподходящи козметични средства, колкото натовареното и изпълнено със стрес ежедневие на човек и хормоналните промени, свързани с този ритъм.