Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Дерматохирургия

Дерматохирургията е част от дерматологичната практика, която беше развита през последните 2-3 десетилетия. Тя се занимава с оперативното лечение на доброкачествени и злокачествени образувания на кожата. Отстраняването на кожните новообразувания може да се осъществи:

• По медицински показания - по препоръка на консултиращия дерматолог – при кървящи или променящи се образувания по кожната повърхност и с цел намаляване риска от злокачествена трансформация

• По естетични показания – по желание на пациента, поради нежелания естетичен ефект, който предизвикват кожните образувания

• По функционални показания – по желание на пациента, поради дразнещия ефект на образуванията, най-често разположени на места на триене (шия, мишнични и слабинни области)

При отстраняване на образувания от повърхността на кожата, независимо от причината за премахването им, е необходимо хистологично изследване. Това доказва вида на отстраненото образувание, а при повторната му поява дава възможност за сравнение на резултатите.