Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

INTIMA LASE® и RENOVA LASE®

нехирургично и неинвазивно лазерно лечение на симптомите на вагинална атрофия и вагинална релаксация с иновативна лазерна система Vaginal Erbium Laser

 

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод. Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

 • Вагинална сухота, парене и сърбеж
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)
 • Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване като кихане или кашляне или дори спонтанно
 • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
 • Болезнен сексуален акт
 • Вагинална или вулварна болка
 • Лек пролапс
 • Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

Какви са причините за влагалищна атрофия?
Най-честата причина за вагинална атрофия е намаляването на нивата на женските полови хормони, които са от основно значение за здравето и нормалното функциониране на влагалището и уринарната система. Това се случва естествено в периода на менопаузата или малко преди това и постепенно се засилва с времето. Естествения процес на намаляване на естрогените с остаряването често засилва увредата, която настъпва в резултат на бременност, раждане или други фактори.

Различни състояния могат да доведат до намаляване на нивата на естрогените и съответно да покажат прояви на вагинална атрофия, незaвисимо от възрастта на жената. Такива състояния са:

 • Продължителна прогестеронова контрацепция
 • Продължително кърмене
 • Ранна менопауза при овариална дисфункция

Същите оплаквания могат да се наблюдават и при индуцирана вторична менопауза в резултат на терапия при злокачествени процеси или хирургични интервенции в гениталната област – при премахване на яйчниците или удължена противотуморна терапия с медикаменти като Тамоксифен.

Други фактори като стрес, депресия и физически изтощение могат да намалят нивата на естрогените и да доведат до симптоми на влагалищна атрофия.

Докато повечето симптоми на менопаузата като топли вълни преминават във времето, симптомите на влагалищна атрофия не отминават и могат да се задълбочат в годините, предизвиквайки последващо намаляване на комфорта, честотата на интимните контакти и качеството на живота. Важно за жените е да осъзнаят, че симптомите са много чести и напълно лечими.

Терапиите RenovaLase® и IntimaLase® се осъществяват със системата SP Dynamis на FOTONA – една от първите компании, които въвеждат лазерното лечение на влагалищна релаксация и уретрална инконтиненция. На практика тя действа като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица, водейки до засилване на регенеративния процес и възстановявайки стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и сетивност.

 

В кои случаи и подходащо прилагането на INTIMA LASE® и RENOVA LASE®?
Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от вагинална атрофия, включително и при жени:

 • в период на менопауза
 • при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия
 • които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно
 • с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
 • изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт
 • с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

Какви са очакваните резултати след терапията?
Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от преди периода на атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което намаляват симптомите на уринарна инконтиненция.

Почти всички пациенти съобщават за значителни подобрение в симптомите, някои дори ги описват като променящи живота.

Жените съобщават за:

 • Значително по-добро овлажняване
 • Намаляване на болката (до пълната й липса) по време на сексуален акт
 • Намаляване на влагалищното парене и сърбеж
 • Намаляване на неотложния повик за уриниране и стрес-инконтиненция
 • Намалена влагалищна и вулварна болка
 • Намаляване честотата на влагалищни и уринарни инфекции
 • Влагалищно стягане и подобрена еластичност
 • Подобрена сетивност и оргазми
 • Повишено либидо и самоувереност

 Как действа терапията?
INTIMA LASE® и RENOVA LASE® са две терапии, при които чрез стимулиране на регенеративните процеси на тялото се постига подобряване на кръвоснабдяването на влагалищната стена и засилена продукция на колаген. Тези прoмени водят до подобрение на еластичността на влагалищните тъкани и повишава киселинността на влагалището до нормални стойности. Чрез възстановяване на нормална и здрава вагинална среда много от симптомите на вагинална атрофия намаляват и изчезват.

Поради факта, че използвания лазер е във фракционен режим на действие, всяка терапия достига до малка част (6%) от влагалищната тъкан. Докато пациентите усещат подобрение още след първата процедура, е важно да се продължи и с останалите планирани в терапията сесии за постигане на дълготраен резултат и повлияване на симптомите на вагинална атрофия.

Как да се подготвя за процедурата?
В случай, че установите оплаквания, които могат да бъдат повлияни от двете терапии INTIMA LASE® и RENOVA LASE®можете да запазите час за консултация за планиране на процедура. По време на предварителния преглед лекар ще изясни дали оплакванията ви отговарят на състоянията, които имат позитивно повлияване от обсъжданите терапии.

В случай, че сте подходяща за провеждане на терапия трябва да направите цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищния секрет. Добре е да се консултирате и с лекуващия си гинеколог.

Какво представлява процедурата?
При вагиналната лазерна терапия във влагалището се поставя стъклен спекулум, чрез който впоследствие се въвежда и лазерната сонда. Последователно се осъществяват няколко лазерни стимулации. По време на терапията няма болка или друг усет. Възможно е да усетите леко затопляне при обработване на най-повърхностните части на влагалището, на самия му изход. Не е необходимо допълнително обезболяване на зоната. В края на процедурата се обработва и външната част на тъканите на входа на самото влагалище, при което се усеща леко боцкане.

Как да поддържам зоната след терапията?
Процедурата не е свързана със странични ефекти и възстановителен период, поради което пациента може да се върне към обичайните си ангажименти веднага след терапията. Препоръчва се да няма сексуални контакти за 5 дни след лечението. Възможно е 2-3 дни след терапията да има лекостепенно бистро влагалищно течение.

Колко време ще продължи ефекта от терапията?
Обичайно резултатите от всяка отделна терапия са много добри, въпреки че те могат да варират от пациент до пациент. Повечето жени изпитват подобрение още след първата терапия, въпреки че е желателно да се проведе целия курс на лечение за постигане на максимално дълготраен резултат. Пациенти с тежки оплаквания могат да бъдат подложени на 4 до 5 терапии за постигане на пълно възстановяване.

Някои пациенти съобщават за усетено подобрение само за няколко дни след терапията, но реалния ефект се усеща няколко седмици по-късно и става по-осезаем до 6тия месец.

Правените до момента проучвания установяват, че повечето пациенти усещат подобрение в оплакванията за 12-18 месеца. Препоръчва се за удължаване и поддържане на постигнатия резултат да се провежда по 1 процедура в годината, още повече, че процеса на отпускане на лигавицата и поддържащите я тъкани е прогресивен и не може да бъде стопиран с тази терапия.

 

Д-р Влатко Глигоров м. д.
Акушер-гинеколог
Дерматологична клиника „София“

 

INCONTI LASE®

   нехирургично и неинвазивно лечение на симптомите на стрес-интконтиненция с иновативна лазерна система Vaginal Erbium Laser

 

Стрес инконтиненция (SUI - stress urinary incontinence) е един от често установяваните в годините проблеми при жени в средна възраст, след естествено раждане или физиологична слабост на съединителната тъкан.

Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при минимално физическо напрежение, като кашляне, кихане, леки физически натоварвания. Тази инконтиненция се различава от т.нар. спешна-инконтиненция, при която задържането на урина е невъзможно и настъпва внезапно и неконтролируемо и не зависи от физическото натоварване.

Лазерната терапия при физиологично настъпващото изтъняване на влагалищната лигавица в годините, известно като вагинална атрофия и последващата стрес-инконтиненция, е бърз, не-хормонален, не-хирургичен и високо ефективен метод.

Най-често установяваните оплаквания при вагинална атрофия са:

 

 • Уринарна инконтиненция или леко изтичане на урина при слабо натоварване, като кихане или кашляне или дори спонтанно
 • Вагинална сухота, парене и сърбеж
 • Загуба на еластичност и тонус (известно като хлабавост или синдром на вагинална релаксация)
 • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
 • Болезнен сексуален акт
 • Вагинална или вулварна болка
 • Лек пролапс и
 • Намалени чувствителност в зоната и недостатъчна сексуална възбудимост

 

Какви са причините за уретрална инконтиненция и влагалищна атрофия?
Най-честата причина за стрес инконтиненция е намаляването на нивата на женските полови хормони, които са от основно значение за здравето и нормалното функциониране на влагалището и уринарната система. Това се случва естествено в периода на менопаузата или малко преди това и постепенно се засилва с времето. Естествения процес на намаляване на естрогените с остаряването често засилва увредата, която настъпва в резултат на бременност, раждане или други фактори.

Различни състояния могат да доведат до намаляване на нивата на естрогените и съответно да покажат прояви на инконтиненция, независимо от възрастта на жената.

Такива състояния са:

 • Продължителна прогестеронова контрацепция
 • Продължително кърмене
 • Ранна менопауза при овариална дисфункция

Същите оплаквания могат да се наблюдават и при индуцирана вторична менопауза в резултат на терапия при злокачествени процеси или хирургични интервенции в гениталната област – при премахване на яйчниците или удължена противотуморна терапия с медикаменти като Тамоксифен.

Други фактори като стрес, депресия и физически изтощение могат да намалят нивата на естрогените и да доведат до симптоми на уретрално незадържане.

Докато повечето симптоми на менопаузата като топли вълни преминават във времето, симптомите на влагалищна атрофия и следващата от нея стрес инконтиненция не отминават и могат да се задълбочат в годините, предизвиквайки последващо намаляване на комфорта, честотата на интимните контакти и качеството на живота. Важно за жените е да осъзнаят, че симптомите са много чести и напълно лечими.

Терапията INCONTI LASE® се осъществява със системата SP Dynamis на FOTONA – една от първите компании, които въвеждат лазерното лечение на уретрална инконтиненция. На практика тя действа като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица, водейки до засилване на регенеративния процес и възстановявайки стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и сетивност.

 

В кои случаи и подходащо прилагането на  INCONTI LASE®?
Терапията е с много нисък риск и подходяща за почти всички жени, които имат оплаквания от стрес-инконтиненция, включително и при жени:

 • в период на менопауза
 • при които симптомите се появяват след терапия за злокачествен тумор или хирургична интервенция и които не могат да използват хормонална терапия
 • които не отговарят на локална естрогенова терапия или приемат приложението й като неприятно
 • с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
 • изпитващи болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт
 • с намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, които настъпват след раждане.

Какви са очакваните резултати след терапията?
Лазерното лечение на влагалището цели възстановяване на състоянието на вагиналната стена от преди периода на атрофията. В резултат на уплътняването на лигавицата се усилва нейната подпорна функция спрямо уретрата, при което намаляват симптомите на уринарна инконтиненция.

Почти всички пациенти съобщават за значителни подобрение в симптомите, някои дори ги описват като променящи живота.

Жените съобщават за:

 • Изчезване на изтичането на урина при минимално физическо усилие
 • Намаляване честотата на влагалищни и уринарни инфекции
 • Значително по-добро овлажняване
 • Намаляване на болката (до пълната й липса) по време на сексуален акт
 • Намаляване на влагалищното парене и сърбеж
 • Намалена влагалищна и вулварна болка
 • Влагалищно стягане и подобрена еластичност
 • Подобрена сетивност и оргазми
 • Повишено либидо и самоувереност

Как действа терапията?
INCONTI LASE® е терапия, при които чрез стимулиране на регенеративните процеси на тялото се постига подобряване на кръвоснабдяването на влагалищната стена и засилена продукция на колаген в областта на предната влагалищна стена. Тези тъканни промени водят до подобрение на еластичността на влагалищните тъкани и повишава киселинността на влагалището до нормални стойности. Чрез възстановяване на нормална и здрава вагинална среда много от симптомите на вагинална атрофия намаляват и изчезват.

Поради факта, че използвания лазер е във фракционен режим на действие, всяка терапия достига до малка част (6%) от влагалищната тъкан. Докато пациентите усещат подобрение още след първата процедура, е важно да се продължи и с останалите планирани в терапията сесии за постигане на дълготраен резултат и повлияване на симптомите на вагинална атрофия.

Как да се подготвя за процедурата?
В случай, че установите оплаквания, които могат да бъдат повлияни от терапиията INCONTI LASE® можете да запазите час за консултация за планиране на процедура. По време на предварителния преглед лекар ще изясни дали оплакванията ви отговарят на състоянията, които имат позитивно повлияване от обсъжданите терапии.

В случай, че сте подходяща за провеждане на терапия трябва да направите цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищния секрет. Добре е да се консултирате и с лекуващия си гинеколог.

Какво представлява процедурата?
При вагиналната лазерна терапия във влагалището се поставя стъклен спекулум, чрез който впоследствие се въвежда и лазерната сонда. Последователно се осъществяват няколко лазерни стимулации. По време на терапията няма болка или друг усет. Възможно е да усетите леко затопляне при обработване на най-повърхностните части на влагалището, на самия му изход. Не е необходимо допълнително обезболяване на зоната. В края на процедурата се обработва и външната част на тъканите на входа на самото влагалище, при което се усеща леко боцкане.

Как да поддържам зоната след терапията?
Процедурата не е свързана със странични ефекти и възстановителен период, поради което пациента може да се върне към обичайните си ангажименти веднага след терапията. Препоръчва се да няма сексуални контакти за 5 дни след лечението. Възможно е 2-3 дни след терапията да има лекостепенно бистро влагалищно течение.

Колко време ще продължи ефекта от терапията?
Обичайно резултатите от всяка отделна терапия INCONTI LASE® са много добри, въпреки че те могат да варират от пациент до пациент. Повечето жени изпитват подобрение още след първата терапия, въпреки че е желателно да се проведе целия курс на лечение за постигане на максимално дълготраен резултат. Пациенти с тежки оплаквания могат да бъдат подложени на 4 до 5 терапии за постигане на пълно възстановяване.

Някои пациенти съобщават за усетено подобрение само за няколко дни след терапията, но реалния ефект се усеща няколко седмици по-късно и става по-осезаем до 6тия месец.

Правените до момента проучвания установяват, че повечето пациенти усещат подобрение в оплакванията за 12-18 месеца. Препоръчва се за удължаване и поддържане на постигнатия резултат да се провежда по 1 процедура в годината, още повече, че процеса на отпускане на лигавицата и поддържащите я тъкани е прогресивен и не може да бъде стопиран с тази терапия.

 

 • Fistonic I. Laser treatment of early stages of stress urinary incontinence significantly improves sexual life. Presented at Annual Conference of European Society for Sexual Medicine; December 2012; Amsterdam.
 • Fistonic I. Erbium laser treatment for early stages of stress urinary incontinence (SUI) in women. resented at Annual Meeting of International Urogynecological Association; May 2013; Dublin.
 • Fistonic I. Erbium laser treatment for early stages of stress urinary incontinence (SUI) and vaginal relaxation significantly improves pelvic floor function. Presented at 15th Congress of Human Reproduction; March 2013; Venice.

 

Д-р Влатко Глигоров м. д.
Акушер-гинеколог
Дерматологична клиника „София“

 

REVERSE - новият член в семейството на ДЕРМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА „СОФИЯ“

Д-р Росица Денчева, д.м.
Д-р Росица Денчева, д.м.

Една от най-големите частни клиники разширява дейността си

Седем години.

Точно толкова време мина от момента, в който Дерматологична клиника „София“ отвори врати за своите пациенти.

Години, в които клиниката събра едни от най-добрите млади специалисти в областта на дерматологията и създаде от тях екип.

Години, в които Дерма София се наложи като място, от което излизат щастливи и усмихнати хора.

Години на много труд, стремеж към постоянно усъвършенстване и търсене на нови диагностични подходи, терапевтични средства и технически възможности за предлагане на най-съвременната дерматологична грижа.

Години, в които клиниката разви потенциала си, до степен, че красивата и приветлива сграда на ''Белимел'' се оказа тясна, за да побере всички, на които специалистите от Дерма София могат да предложат своята компетентна помощ.

Именно затова след тези седем успешни и удовлетворяващи години, както ги определят специалистите от Дерматологична клиника „София“, беше взето решение за разширяване на дейността на клиниката чрез създаването на марката REVERSE и добавянето й към семейството на вече познатия бранд ДЕРМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА „СОФИЯ“.

REVERSE е не само новата и посветена на естетичната дерматология марка на Дерматологична клиника „София“, но и името на новата клиника, която предстои да бъде открита в началото на новата 2017 година. Чрез създаването на REVERSE специалистите от клиниката си поставят задачата да разделят естетичните услуги, които вече ще се предлагат под този бранд от диагностичните и терапевтични услуги в сферата на дерматологията и венерологията, които към момента са добре познати на пациентите.

С други думи REVERSE е проект, изцяло посветен на естетичната дерматология, а Дерматологична клиника „София“ продължава своя вече проправен път в терапевтичната дерматология.

Екипът на клиниката налага новата марка, воден на първо място от желанието си да продължи да предлага висококачествени, иновативни и високо-технологични услуги, и както до сега при постоянна грижа за комфорта на пациентите. При това разширение ще има място за повече пациенти, повече свободни часове при специалистите и още повече събития, свързани с работата двете марки.

Верни на досегашните си разбирания и REVERSE, както и Дерма София, ще продължи да предлага най-доброто оборудване, за да отговори напълно на нуждите на своите пациенти. На тяхно разположение ще бъдат прецизни и мощни лазерни системи от най-висок клас. Така Ultra Pulse C02-лазерът на Lumenis ще се погрижи за премахване на различни видове доброкачествени образувания от кожата. Премахването на белези и стрии ще бъде поверено на Er:YAG лазера в системата Fotona Dynamis SP. Лазерната терапия на розацея и акне и премахването на разширени капиляри от кожата ще се осъществява с един от най-добрите в класа си лазерни системи – Candela Gentel YAG Laser. Подмладяването и стягането на кожата на лицето и тялото ще бъдат гарантирани, благодарение на Exilis Elite, 3D- и 4D-терапията на Fotona, които заедно оформят най-съвременната и мощна терапия за колагенова стимулация и постигане на гарантирани резултати. Лазерната терапия все по-убедително навлиза и в сферата на терапията – в REVERSE ще бъде достъпна и концептуално новата вагинална терапия при стрес-инконтиненция и вагинално отпускане, както и лазерна терапия на хъркане.

Очакванията на пациентите ни по отношение на лазерната епилация ще бъдат посрещнати от най-съвременната и високотехнологична лазерна система Soprano Ice. Тя гарантира бърза, ефективна и напълно безболезнена епилация. Спектъра от машини за лазерна епилация, с които разполагаме се допълва от Light Sheer на Lumenis, който все още е смятан за златен стандарт в лазерната епилация и две Nd:YAG системи.

Разбира се в REVERSE ще се предлагат и всички инжекционни процедури, които да подмладят и подобрят вида на кожата на пациентите - мезотерапия, ботокс, плазмотерапия, както и така популярните филъри за скулптуриране на лицето, обем на устните, изглаждане на бръчиците и подобряване на лицевия контур. За гарантиране на максимални резултати от тези процедури, специалистите на REVERSE посвещават голяма част от времето си за повишаване на квалификацията си и подобряване на техниката си на работа.

Лекарите от REVERSE предоставят и лечение на дерматологични проблеми като розацея, акне, слънчева алергия и витилиго, както и мезотерапия на тяло и ботулинов токсин при повишено изпотяване.

Лечение ще бъде предлагано и за хората страдащи от косопад, разказват специалистите от REVERSE и споделят, че предстои разкриването на център за прецизна диагностика и терапия за този наболял проблем.

Всичко това и още много новости очаквайте в клиника REVERSE, където грижите за красотата и естествения външен вид ще бъдат поверени на добре-познатия екип от специалисти от Дерматологична клиника „София“.

И всичко това - за вашия комфорт и споделени усмивки.

*Статията е публикувана в списание Beauty Woman