Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Лазерно лечение при хъркане

В момента, в който потънете в дълбок сън всеки мускул на тялото Ви се отпуска. Същото се случва и с анатомичните структури в задната част на гърлото Ви. Тази част, наречена меко небце изпълнява важна роля при преглъщане и говор, но също така е и причина за хъркането. Проучванията показват, че около 45% от мъжете и 30% от жените в развитите страни хъркат по време на нощния сън, което е предпоставка за влошено качество на съня не само за Вас, но и  за партньора Ви.

Хъркането може да бъде и симптом на по-сериозен здравословен проблем – сънна апнея. Изразената релаксация на мекото небце води до периодично, краткотрайно затваряне на въздухоносните пътища, което напълно прекъсва притока на въздух към белите дробове и намалява с до 60% концентрацията на кислород в кръвта. Повтарящия се с години недостиг на кислород  довежда до необратима увреда на мозъчните клетки. По време на краткото “задушаване”, мозъкът изпраща импулс, стягащ мускулите на мекото небце - поемате си дълбоко дъх и се събуждате за няколко милисекунди. Този порочен цикъл може да се случи до 30 и повече пъти на всеки час, което не Ви позволява да имате пълноценен и възстановяващ нощен сън. Проучвания показват, че хъркането и свързаните с него здравословни проблеми могат да предизвикат задебеляване на стените на кръвоносните съдове на мозъка и потенциално да увеличат риска от съдов инцидент - инсулт.

Какво представлява методът за лечение Night Lase®?
Терапията с NightLase® на Fotona е бърз, неинвазивен и комфортен метод за подобряване на качеството на съня. NightLase® намалява вредните ефекти на сънната апнея и силата на хъркането чрез използването на  повърхностно лъчение с Er:YAG лазер. Методът е безболезнен и не изисква предварително обезболяване.


Как действа Night Lase ®?
Лечението с Night NightLase® Lase се основава на  фототермичните качества на Er:YAG лазера. Топлината на лазерното лъчение стимулира образуването и уплътняването на колагена в лигавицата, което води до стягане на отпуснатата тъкан на задната част на гърлото. Това улеснява повдигането на мекото небце и значително подобрява въздушния поток. Като краен резултат се наблюдава намаляване на силата на хъркането и ограничаване на вредните ефекти на сънната апнея върху организма.

Пълния лечебен курс с NightLase® включва три отделни терапевтични процедури през 6 седмици. Положителния ефект от процедурите е с продължителност до една година. Клинични проучване при пациенти, подложили ли се на лечение с NightLase® показват, че след втората процедура 80% от пациентите споменават за минимум 50% подобрение, като средното подобрение след една процедура е 45 % , а след две – 68% (таблица).

Лечението с Night Lase® - ефективно и безболезнено
NightLase® е бърз и ефективен метод за лечение на хъркане и начални форми на сънна апнея. Лечението с NightLase® притежава множество предимства:

  1. не е необходимо използване на каквито и да е уреди по  време на сън, което значително увеличава удобството за пациента
  2. не е необходимо медикаментозно лечение - изключват се възможни системни странични реакции за организма
  3. не е необходимо обезболяване, методът е практически безболезнен
  4. методът е бърз – необходими са 3 процедури в рамките на 6 седмици

Вижте и нашите цени за лечение на хъркане