Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

VANQUISH ME

Нов революционен безконтактен метод за ефективно намаляване на телесните обиколки и локализирани мастни натрупвания

Излишната мастна тъкан е не само козметичен, но най-вече здравословен проблем, който засяга голяма част от хората, живеещи в съвременния свят. Хората с наднормено телесно тегло (над 20% от идеалното тегло) имат повишен риск от диабет 2-ри тип, сърдечно-съдови инциденти (инфаркт, инсулт), чернодробни заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат.

Съществуват различни технологии за намаляване и премахване на излишната мастна тъкан от тялото – лазери, високо-интензивен фокусиран ултразвук, криолиполиза и радиочестота.

Използването на радиочестота като източник на енергия за селективна фототермолиза е относително нова концепция в естетичнате медицина. Високата ефективност на радиочестотата за тъканно загряване я прави приложима при различни естетични процедури. През последните години в естетичната практика бяха въведени множество нехирургични методи за лечение чрез радиочестота. Те се различават значително помежду си по начина на приложение, времето за осъществяване на процедурите, ефективността и безопасността им. Най-често тези устройства се прилагат за намаляване на отпускането на кожата и видимите бръчки, редукция на целулит, мастна тъкан и контуриране на тялото.

Един от основните критерии за оценка на процедурите за редукция на мастна тъкан е намаляване на броя на мастните клетки (адипоцитите) в подкожната мастна тъкан. Множество проучвания през последните години установяват, че дори след видимо намаляване на телесно тегло, броят на мастните клетки остават непроменени, а се променя само обема им. Наблюдения върху естествените и апаратно-индуцирани процеси на редукция на мастна тъкан показват, че намаляването на клетките чрез индуцирана клетъчна смърт (апоптоза) е основен за постигане на дълготраен резултат в мастната редукция. Апоптозата може да бъде постигната при загряване на адипоцитите до температура от 42-45 С и поддържане на този температурен диапазон за минимум 15 минути.

Един от най-новите апарати, предлагани в естетичната медицинска практика за намаляване на телесната обиколка и мастни натрупвания е Vanquish на BTL Industries. Той използва т.нар. селективна фокусирана радиочестота за свръх-затопляне на подкожната мастна тъкан без допир до тялото на пациента. Апликаторът, който подава към тялото радиочестотна енергия оформя мощно енергийно поле за оптимална пенетрация и постигане на максимално широка зона за терапия. При процедурите енергията достига необходимите нива в дълбоко разположената мастна тъкан без да предизвиква загряване и риск от изгаряне на надлежащата кожа, мускули или вътрешните органи.

Vanquish е метод, подходящ за пациенти, които имат натрупване на нежелани мазнини. Vanquish не е лечение за намаляване на теглото на хора, които страдат от затлъстяване, или заместител на хирургични методи, като например липосукция или интрагастрален балон. Кандидатите трябва да са в добро общо здраве и изискват предварителна консултация с лекар и в някои случаи и допълнителни изследвания, за да се установи общото здраве на организма.

Проведените по време на въвеждане в практиката на апарата проучвания, доказват унищожаване (апоптоза) на мастните клетки, предизвикана от селективна радиочестота. Устройството е така конструирано, че да успее да постигне необходимата температура (44-45 С) в мастната тъкан през първите 15 минути от третирането и да поддържа тази терапевтичната температура през останалото време от процедурата. Самата процедура продължава 45 минути за всяка една отделна област.

Едно от основните предимства на Vanquish е осъществяването на напълно безконтактна терапия на тялото. (фиг.1) Това дава възможност както за максимален комфорт за пациента по време на процедурата, поради липсата на директно затопляне на кожата, така и за намаляване на риска от човешка грешка при осъществяване на процедурата.


фиг.1. Безконтактна терапия на мастни натрупвания

Това означава и стабилни резултати. За разлика от другите неивазивни устройства, при които са нужни множество малки площи за третиране и продължителни сесии, Vanquish осигурява най-голямата площ за терапия в индустрията, и всичко това в рамките на 45 минути.

Vanquish е научно доказан и клинично тестван в абдоминалната област, като безопасна и ефективна терапия. (фиг.2) Не е докладвана болка, свързана с Vanquish терапията. По време на процедурите ще почувствате леко, до умерено чувство на затоляне. Страничните ефекти са минимални и включват зачервяване, затопляне и повишена чувствителност на тъканите.фиг. 2. Терапия в абдоминална област

От няколко месеца в практиката е въведена и последната модификация на Vanquish ME – той се отличава с по-високото ниво на енергия, които се подават към тъканите и съответно по-голямата ефективност на метода и като резултат по-високата повтаряемост на постигнатите резултати. Друга характеристика на новия апарат е използването на нови апликатори, чрез които се третира не само коремна област и хълбоци, а и бедра, ръце, гръб и други области с повишено мастно отлагане.

Проучванията на Vanquish показват, че процедурата дава трайни, видими и измерими резултати, с висока удовлетвореност на пациентите. (фиг.3 и 4). Резултатите започват да стават видими през първата седмица след първата процедура. За постигане на максимален резултат обаче е необходимо да се осъществи целия курс на терапия, който обичайно включва 4-5 процедури. Ефекта е видим докато пациентите поддържат техните текущи тегло и начин на живот.

 
фиг.3 Резултати след терпия с Vanquish Me

 


фиг. 4. Резултати след терпия с Vanquish Me

Д-р Росица Денчева
дермато-венеролог