Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Уретрално течение

Какво представлява уретралното течение?

Уретралното течение е изтичане на различен по цвят и консистенция секрет от пикочния канал.  По-често то се среща при мъжете, тъй като поради анатомичните особености при жената уретралното течение се смесва с вагиналното и често остава неразпознато.

Уретралното течение е проява на възпаление на пикочния канал (наречен на медицински език „уретра”). При мъжете от този канал освен урината се отделя и семенната течност (спермата) по време на полов акт.

От какво се причинява уретралното течение?

Най-често уретралното течение се предизвиква от полово-предавани инфекции (ППИ):

Гонорея (трипер) - една  от полово-предаваните инфекции (ППИ), които могат да причинят възпаление и уретрално течение

Полово-предавана хламидиална инфекция – това е полово-предавана инфекция с която човек може да се зарази при вагинален, анален или орален сексуален контакт

Други причинители - при полов акт е възможно пренасянето на някои други бактерии – микоплазма, уреаплазма, както и неспецифични бактерии, които също могат да доведат до уретрално течение

Възможно е уретрита да се предизвика от комбинация от причинители.
Макар и по-рядко уретралното течение може да бъде предизвикано и от не-инфекциозна причина – често промиване или изстискване на пикочния канал, алергична реакция и др.

При част от случаите с уретрално течение не може да се установи причината за развитието му.

Как се проявява уретралното течение?

Прояви на уретралното течение са:

  • Течение от уретрата - гноен или слузен, белезникав или жълто-зеленикав секрет (можете да го забележите върху бельото, особено сутрин преди уриниране)
  • Болка или парене при уриниране
  • Чести позиви за уриниране
  • Дразнене по хода на пикочния канал
  • Слепване на отвора на уретрата от засъхнал секрет
  • Зачервяване около отвора на уретрата
  • Възможно е да има възпаление на уретрата, причинено от полово-предавана инфекция, но човек да няма оплаквания, т.е. да протича безсимптомно.

Оставени без лечение обичайно симптомите отслабват и дори може да изчезнат напълно. Отслабването на оплакванията, обаче, не означава, че човек е оздравял. То е белег за преминаване на инфекцията в хронична фаза.

Независимо от липсата на оплаквания инфекцията може да бъде пренесена на партньора.

Хронично протичащото възпаление на уретрата може да доведе до редица усложнения при мъжете и жените.


Какви са най-често срещаните усложнения след уретралното течение?

При малък процент от мъжете уретралното течение обхваща не само пикочния канал, но и другите части на половата система  - тестиси и простата.

При жените уретралното течение значително по-често протича без оплаквания, при което  възпалението може да се пренесе върху шийката на матката и маточните тръби. В резултат на продължително и нелекувано възпаление е възможно да настъпи стерилитет както при жените, така и при мъжете.

Много рядко като усложнение след уретрално течение се наблюдава възпаление на ставите, които се подуват, стават болезнени и ограничават нормалните движения.


Какво да направя, ако установя, че имам уретрално течение?

Консултирайте се със специалист, дори оплакванията да намалеят и отзвучат.

Вашият лекар ще Ви прегледа и ще направи допълнителни изследвания – на урина и секрет от уретрата, за да установи каква е причината и ако е необходимо ще Ви даде лечение.


Има ли лечение на уретралното течение?

Поради инфекциония характер на заболяването лечението най-често се провежда с антибактериални средства – антибиотици, химиотерапевтици, антивирусни и противогъбични средства. Медикаментите се подбират според вида на установените причинители, а продължителността на лечението зависи от тежестта и времето от появата на оплакванията. То може да бъде както в еднократна доза, така и с продължителност 7-15 дни.


Необходимо ли е да кажа на партньора си, ако имам уретрално течение?

Дори при липса на каквито и да е оплаквания е добре сексуалният партньор да се консултира със специалист и да проведе лечение. В случай, че той е заразен и инфекцията остане неразпозната и нелекувана, е възможно тя отново да се предаде при сексуален акт на партньора, който вече е бил излекуван.

Поради често безсимптомното протичане на заболяването и възможните усложнения е важно сексуалните Ви партньори от последните 6 месеца да бъдат информирани, изследвани и при нужда лекувани.

Независимо от отслабването на оплакванията след започване на лечението е добре да Вие и партньорът Ви да се въздържате от сексуални контакти до пълното му завършване.

Възможно ли е да се предпазя от уретрално течение?

Правилното използване на презерватив при всеки сексуален контакт (включително орален) може да Ви предпази от развитие на уретрално течение.

Рискът от инфектиране с полово-предавана инфекция се увеличава с увеличаване на броя на сексуалните партньори.

 

Д-р Росица Денчева
дермато-венеролог