Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Инжектиране в кожата на поли-L-млечна киселина (Sculptra)

Поли-L-млечната киселина, известна с търговското наименовани Sculptra , е инжекционен продукт, прилагането на който цели да се придаде обем и свеж вид на  лицето. Инжектирането му стимулира синтеза на естествен колаген, който от своя страна води до изглаждане на линиите и бръчките. Така, възстановявайки изгубения обем, лицето изглежда много по-младо. Ефектът на продукта, за разлика от други временни дермални импланти, е по-дълготраен и продължава 24 до 48 месеца.  Sculptra като козметична манипулация е въздейства постепенно  и чрез прилагането му се постига много изящен, свеж и естествен вид. Обикновено са необходими 2 или 3 сесии, като ефектът се забелязва след шестата седмица.

Прилагането на тази киселина е с дългогодишна история – използва се повече от 30 години като съставна част на резорбируемите хирургични конци. Продуктът е нетоксичен, съвместим и добре поносим от човешкия организъм и се разгражда за период от 3-5 години след приложението му.

Предназначен е за:

  • Възстановавне на загубената с годините структура на лицето
  • Попълване на отпуснати лицеви зони
  • Възвръщане на редуцирани от естествения процес на стареене подкожни тъкани

Какво представлява процедурата на инжектиране на поли-L-млечна киселина (PLLA)?

След изстудяването на зоната на третиране, разтворът се инжектира в следната последователност: от скули и слепоочия към бузи и брадичка. Първоначално се попълват скулите, следвани от слепоочните зони и зоната под очите. Следва попълване на централната лицева област – назолабиални гънки и бузи.

В зависимост от степента на редукция на подкожната мастна тъкан на лицето, поли-L-млечната киселина може да се инжектира в един, два или три сеанса. Съответно на това се прилагат два, три или четири флакона за цялостно възстановяване на структурата на лицето. По време на първата манипулация се третира горната и средна част на лицето. Целта е възстановяване на загубената структура на лицевия череп и възстановяване на отпуснатите във времето лицеви тъкани.

Обикновено при първата процедура се поставят два флакона от продукта, но водеща в това отношение е преценката на  лекарят Ви. При втората процедура, която се осъществява до 6 седмици след първата и при вече постигнато възстановяване на лицевия контур, се третира долната част на лицето – продуктът се инжектира в областта на бузите и брадичката и при необходимост се прави допълнителна корекция в горната част на лицето. Трета процедура се осъществява само при пациенти, при които все още се установяват хлътвания в областта на лицето и отпуснатост на кожата след първите две третирания.

Необходимо ли е обезболяване по време на манипулацията?

Като при всяка друга ижекционна процедура дискомфортът при прилагането на поли-L-млечна киселина не може да бъде избегнат напълно без използването на локална анестезия.  Може да се използва локален обезболяващ крем или още по-ефективно - с предварително охлаждане на третираната област. Поради факта, че Sculptraâ се разрежда с анестетичен разтвор, след първите няколко инжектирания процедурата е напълно безболезнена.

Необходима ли е подготовка на кожата преди манипулацията?

Не е необходима подготовка на кожата за поставянето на Sculptra. За разлика от другите типове инжекционни продукти,  Sculptraâ се разтваря предварително с дестилирана вода и се оставя да се хидратира няколко дни преди инжектирането й. В деня на апликацията към продукта се добавя обезболяващ разтвор (Lidocain 2%), който прави процедурата по инжектирането практически неболезнена.

Важно е да информирате лекаря си, ако имате алергия към някой от локалните обезболяващи средства и най-вече към лидокаин, за да се предотврати настъпването на  алергични реакции. В тези случаи продуктът се разтваря само с дестилирана вода.

Необходими ли са специфични грижи за кожата след манипулацията?

Sculptra е един от продуктите, които изискват значителни последващи манипулацията грижи. Важността на масажа в периода  след процедурата е толкова съществен, че се смята за съизмерим с важността на самото инжектиране. Пациенти, които още преди процедурата не са склонни за правят ежедневен масаж на третираните области, не бива да бъдат инжектирани с продукта, тъй като това може да компрометира ефекта на манипулацията. Неправилното масажиране на лицевите зони може да доведе до неравномерното разпределение на продукта и настъпване на късни деформации и асиметрия на лицето.

Лекарят, който поставя продукта, ще Ви информира и инструктира как да поддържате кожата на третираната област в периода след манипулацията. Информирайте Вашия лекар ако се появят странични ефекти - възпаление или подутини на третираните места.

Наблюдавани ли са странични ефекти при процедурата?

Най-честите странични ефекти от инжекционното прилагане на поли-L-млечна киселина са:

  • Локална болезненост и зачервяване на местата на убожданията
  • Посиняване на местата на убождане
  • Вторично инфектиране на третираната област
  • Образуване на гранулом на местата на инжектиране

За да предотвратите задълбочаването на проблема и възникването на допълнителни усложнения, е важно да информирате лекаря си за настъпването на усложнения от процедурата веднага след като ги установите. Не изчаквайте  те да отминат без лечение, защото това може да задълбочи промените.

Могат ли да бъдат предотвратени страничните ефекти от приложението на Sculptra?

Разтварянето на продукта 7-10 дни преди инжектирането е от съществено значение за намаляване на честотата на страничните явления на инжектирането.

Кой може да Ви постави Sculptra?

Sculptra за инжектиране може да се използва само от дерматолози и пластични хирурзи, които са преминали специално обучение за поставяна на продукта- Sculptra.

 

Повече информация за ползата, рисковете и страничните ефекти от инжектирането в кожата на поли-L-млечна киселина можете да прочетете в секцията „Естетична дерматология”, както и да получите при консултация с лекар.

Процедурите за естетична дерматология се извършват в клиника REVERSE.