Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Инжектиране на ботулинов токсин за намаляване на повишено изпотяване на отделни кожни зони

През последното десетилетие се увеличават приложенията на ботулиновия токсин в клиничната медицинска практика. Една от дерматологичните индикации за лечение с ботулинов токсин е повишеното потене на кожата в някои кожни области – подмишнични зони, чело, слепоочия, длани и ходила. Това състояние е известно като хиперхидроза.

Какво представлява процедурата?

Инжектирането на ботулиновия токсин е несложна от техническа гледна точка процедура, при която с игла и спринцовка в кожата на дланите, ходилата, подмишнична област и други, податливи на повишено потене зони, се инжектира разтворен ботулинов токсин с определена концентрация. Това води до временно потискане на обилното потене с изразена до пълна редукция на този проблем.

Необходимо ли е обезболяване?

Процедурата по прилагане на ботулинов токсин за намаляване на потенето е практически безболезнена за подмишничната зона, челото, деколтето и слепоочията. При осъществяване на манипулацията в тези области не е необходимо прилагането на медикаменти с успокоително или обезболяващо действие.

При инжектиране на ботулинов токсин в зоните на длани и ходила се налага обезболяване, поради изразената чувствителност. Обичайно обезболяване се постига чрез предварително изстудяване на третираната област. Могат да бъдат използвани както торбички с кубчета  лед, така и течен азот. Зоната, която ще бъде инжектирана, се изстудява  за няколко секунди, което прави убождането практически безболезнено. В случай, че това не даде желания ефект и процедурата предизвиква значителна болезненост, е възможно да се направи и т.нар. проводна анестезия. Обезболяването в случая става чрез инжекционно въвеждане в кожата на обезболяваща течност около нерва, който отговаря за сетивността на цялата област. Така процедурата става практически неболезнена.

В случай на прилагане на проводна анестезия пациентът трябва да остане в клиниката поне 1-2 часа след процедурата, тъй като третираната зона ще бъде частично обезчувствена, което нарушава фините движения на ръката или крака и съответно намалява прецизността на движенията в тази област.

Кога е подходящо прилагането на ботулинов токсин за подтискане на потенето?

Инжекциите на ботулинов токсин за потискане на повишено потене не е първи избор при подобен проблем. Лечението на подобни случаи започва с прилагането на различни локални средства за потискане на потенето. В случай, че те не дадат ефект както самостоятелно, така и в комбинация с невроактивна терапия, се обмисля прилагането на ботулинов токсин. При взимането на решение за подобна терапия е важно да се има предвид, че тя предизвиква временно блокиране на повишеното потене за период от 4 до 6 месеца.

Има ли риск от прилагането на ботулиновия токсин в кожата?

Инжекциите с ботулинов токсин се прилагат безопасно и ефикасно от десетилетия за лечение на много офталмологични и неврологични нарушения. Хиляди пациенти всяка година се подлагат на терапия с този продукт и той вече е добил популярност при заличаване на видими белези и стареене на кожата. Директните възможни странични ефекти от прилагане на ботулиновия токсин са:

  • Поява на временни видими белези от убождане и лекостепенно посиняване около мястото на убождане
  • Поява на временна подутина на мястото на убождането
  • Временно и напълно обратимо намаляване на сетивността и фините движения на дланите и ходилата след инжектиране.

Какви резултати да очаквам след манипулацията?

Очакваните резултати след процедурата са пълно или почти пълно блокиране на потната секреция в третираната област. Ефектът на процедурата настъпва за период от 7 до 14 дни след манипулацията с постепенно засилване на ефекта.

Трябва ли специална подготовка за процедурата?

Процедурата на инжектиране на ботулинов токсин  не изисква специална подготовка.

Повече информация за ползата, рисковете и страничните ефекти от инжектирането в кожата на ботулинов токсин можете да прочетете в секцията „Естетична дерматология”, както и да получите при консултация с лекар.

Процедурите за естетична дерматология се извършват в клиника REVERSE.

Можете да прочетете повече за поставянето на ботулинов токсин против изпотяване тук