Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Инжектиране на ботулинов токсин с естетична цел

Чрез инжектирането на ботулинов токсин – добил популярност  като „ботокс” по името на първия търговски регистриран ботулинов токсин,  в различни части на лицето и шията се постига намаляване до елиминиране на видимите линии и бръчки, което се дължи на блокирането на подлежащите мускули.

Какво представлява процедурата?

Инжектирането на ботулиновия токсин е несложна от техническа гледна точка процедура, при която с игла и спринцовка в кожата на лицето или шията се инжектира разтворен ботулинов токсин с определена концентрация. Инжектирането трябва да е много прецизно в някои определени точки.

Процедурата е практически безболезнена, поради което не е необходимо прилагането на успокоителни средства или локална упойка. Нормалната дейност на пациента може да бъде възстановена веднага -може да се прибере с кола вкъщи или да се върне на работа. При някои пациенти след процедурата се наблюдават следи от убождане, които могат да бъдат прикрити с грим.

В какви случаи е подходящо прилагането на ботулинов токсин?

Инжекциите с ботулинов токсин са подходящи при хора, които имат повишена активност или повишен тонус на мускулите в областта на шията и лицето, при множество бръчки, появяващи се в резултат на честа и активна мимика:

•бръчки около очите
•напречни и вертикални линии в областта на челото
•бърчене на кожата на носа при усмихване
•прекалено повдигане на горната устна при усмихване
•повишена напрегнатост на мускулатурата на шията

В случаите, когато динамичните бръчки придават на лицето напрегнат и набръчкан вид, инжектирането на ботулинов токсин може да доведе до видимо отпускане, освежаване и подмладяване на кожата. При поява на бръчки, които се дължат на старееща или увредена от слънцето кожа, чиято поява на е свързана с контракция на лицевата мускулатура, процедурата не би довела до съществен естетичен ефект и подмладяване. Ето защо предварителната консултация с дерматолог е от изключително значение за избор на максимално подходяща процедура за постигане на желания естетичен резултат.

Има ли противопоказания за прилагане на ботулинов токсин?

Ботулинов токсин не се прилага при:

•Пациенти с невромускулни заболявания като например множествена склероза и миастениа гравис или друг тип неврологични заболявания
•Бременни жени и кърмещи майки
•Пациенти, които провеждат лечение с аминогликозидни антибиотици (стрептомицин, тобрамицин и гентамицин ), пеницилин и неговите производни, хинин и калциеви антагонисти, прилагани в лечението на повишеното кръвно налягане.

Има ли риск от прилагането на ботулиновия токсин в кожата?

Инжекциите с ботулинов токсин се прилагат безопасно и ефикасно от десетилетия за лечение на много офталмологични и неврологични нарушения. Хиляди пациенти всяка година се подлагат на терапия с този продукт и той вече е добил популярност при заличаване на видими белези и стареене на кожата.

  • Поява на следи белези от убождане и леко степенно посиняване и подуване около мястото на убождане
  • Временно отпускане на съседни мускули - в редки случаи може да се наблюдава отпускане на клепача, водещо до асиметрия на лицето. Рискът от странични ефекти зависи от инжектираните мускули. Тъй като ефектът от терапията с Ботокс е обратима, страничните ефекти са временни и продължават само няколко седмици.

До кога мога да прилагам ботулинов токсин?

Инжектирането на ботулинов токсин с естетична цел е процедура с ограничена във времето ефективност. Продължителността на ефекта от инжекцията е от три до шест месеца. Инжекциите трябва да се поставят не по-често от 2-3 пъти в годината

Трябва ли специална подготовка за процедурата?

Процедурата на инжектиране на ботулинов токсин  не изисква специална подготовка.

Необходими ли са специфични грижи за кожата след процедурата?

  • Активното използване на мускула, който е третиран с ботулинов токсин в деня на манипулацията, спомага за по-бързо настъпване на ефекта от процедурата.
  • Желателно е да не лягате поне 6-8 часа след процедурата, като по този начин ще се намали риска от настъпване на странични ефекти.
  • Не трябва да посещавате масажист в часовете след процедурата.

Повече информация за ползата, рисковете и страничните ефекти от инжектирането в кожата на ботулинов токсин можете да прочетете в секцията „Естетична дерматология”, както и да получите при консултация с лекар

 

Процедурите за естетична дерматология се извършват в клиника REVERSE.

Можете да прочетете повече за поставянето на ботулинов токсин тук