Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Микробиологично изследване

Диагностицирането на  инфекциозните заболявания изисква прилагането на различни техники, които да подпомогнат откриването на причинителя на заболяването. Микробиологичното изследване на секрет от кожа или генитална лигавица (влагалищен, уретрален или други секрети) е сред основните диагностични методи при съмнение за бактериална или гъбична полово-предавана инфекция.

Същност на метода

След взимането на материал тампона се поставя в специална транспортна среда и се изпраща в лаборатория. За идентификация на различните бактериални видове се използват различни хранителни среди. Култивирането на материала в хранителната среда става за време от 1 до 3-4 денонощия.

Предимства на метода

Точен, финансово приемлив и относително бърз метод за установяване на бактериални причинители – стафилококи, стрептококи, ентерококи, ешерихия и др. Обичайно времето от взимане на секрет за изследване до получаване на готовия резултат е 3-4 дни.

Недостатъци на метода

При налагане на допълнително култивиране на материала е възможно резултатите да се забавят повече от 4-5 дни, което забавя започването на лечение.