Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Взимане на материал за полово-предавана инфекция при мъжа

Взимането на материал за изследване при мъжа става с т.нар. микробиологичен тампон. Могат да бъдат използвани различни по размер тампони, в зависимост от мястото, от което се взема секрета. Тампоните са стерилни и за еднократна употреба. При взимане на материал от пикочния канал се използва най-малкия възможен тампон, за да се намали неприятното усещане. Манипулацията се извършва без предварителна подготовка – внимателно и с леки въртеливи движения тампона се въвежда във външния отвор на пикочния канал и с него се обтриват стените му. Обичайно това предизвиква лек дискомфорт, особено при наличие на възпаление, който преминава за няколко минути. При изследване на налепа от външните гениталии се използва по-голям тампон, тъй като с него може да се получи по-голямо количество секрет, без да има неприятно усещане.

Взимането на материал за изследване за полово-предавана инфекция при мъжа не изисква специална подготовка, освен ако лекаря не ви е посъветвал друго. Добре е да отидете на преглед без да сте се мил, тъй като тоалета, непосредствено преди прегледа намалява възможността за коректна диагноза и съответно ще отложи провеждането на адекватно лечение. Важно е да не сте уринирал поне 2-3 часа преди взимането на материал от пикочния канал.

В случай, че ще правите контролно изследване след завършване на лечение е добре да изчакате няколко дни след приключване на антибиотичния курс. Важно е предишните 1-2 дни да не сте нанасяли лекарствен крем и да не сте правили промивки.