Дерматологична клиника София

Дерматологична клиника  София

Взимане на материал за полово-предавана инфекция при жената

Взимането на материал за изследване става след  поставянето във влагалището на спекулум, което позволява внимателен оглед на лигавицата на влагалището и шийката на матката и взимане на проби, както от влагалищния секрет, така и от отвора на шийката на матката. От коя точно зона ще бъде взет секрета зависи както от оплакванията Ви, така и от оценката на лекаря за засягането от заболяването на различните части на гениталната система. В някои случаи е необходимо едновременното изследване на секрет от влагалището, цервикалната зона на матката, устната кухина и аналната област.

Взимането на материал за изследване за полово-предавана инфекция не изисква специална подготовка, освен ако лекаря не ви е посъветвал друго.

В случай, че ще правите контролно изследване след завършване на лечение е добре да изчакате няколко дни след приключване на антибиотичния курс. Важно е предишните 1-2 вечери да не сте поставяли влагалищни таблетки, глобули или крем. Не правете влагалищни промивки преди прегледа, тъй като това ще намали възможността за коректна диагноза и съответно ще отложи провеждането на адекватно лечение.