print | close

Гъбични заболявания на кожата


Микозите или известни още като гъбични заболявания на кожата и кожните придатъци се смятат за едни от най-често срещаните болести в човешката патология. Те се причиняват от гъбички (фунги), които са еукариотни микроорганизми. Според нивото на развитие на заболяването се различават два типа микотични заболявания: повърхностни и дълбоки микози. Първите засягат кожата, космите, ноктите и видимите лигавици, a вторите – подкожната тъкан и вътрешните органи.

Развитието на микотично заболяване на кожата в повечето случаи се улеснява от наличие на т.нар. предразполагащи фактори. Такива могат да бъдат поддържането на влажна среда в съответната кожна област - при често изпотяване, носене на изкуствени материи, при наличие на съпътстващи заболявания като диабет или заболявания на периферната нервна система и др.

Повърхностните микози включват дерматофитии и кандидози. Дерматофитиите се причиняват от дерматофити (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum), които паразитират в кератин-съдържащите тъкани. Най-честият причинител на кандидози на кожата и лигавиците е Candida albicans.

Дълбоките микози се причиняват от дрожди (криптококоза, геотрихоза и др.), филаментни (аспергилоза) и диморфни гъбички (хистоплазмоза, кокцидиоидомикоза, паракокцидиоидоза, бластомикоза, споротрихоза).

close